توضیحات کامل :

گزارش کارگاه آزمایشگاه مکانیک سیالات (محاسبه افت فشار در یک سیستم لوله کشی و محاسبه ی ضریب افت فشار) در 6 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

 

 

بخشی از متن

برای انتقال سیال از نقطه ای به نقطه ی دیگر،از لوله استفاده می شود . سیال خود به خود حرکت نمی کند پس باید به ان انرژی وارد کرد. اگر سیال مایع باشد به وسیله ی پمپ و اگر گاز باشد به وسیله ی کمپرسور به ان انرژی وارد می کنند. وقتی به سیال انرزی می دهیم سیال بعد از مدتی حرکت انرژی خود را از دست می دهد. بطور مثال اگر بخواهیم نفت را از چاه های نفت خوزستان به پالایشگاه تهران منتقل کنیم با یک بار پمپ کردن که به انها نمی رسد پس باید ایستگاهی قرار دهیم تا دوباره سیال را پمپ کند وبه ان انرزی دهد دلیل احتیاج دوباره سیال به انرژی ،افت انرژی در سیال است. هرچه طول لوله بیشتر باشد افت انرژی در سیال بیشتر است زیرا بین سیال وسطح داخلی لوله یک نیروی چسبندگی وجود دارد وهرچه نیروی چسبندگی سیال بیشتر وسیال ویسکوزیته بیشتری داشته باشد، پس یک سری افت بخاطر چسبندگی سیال با جداره داخلی لوله اتفاق می افتد. یکسری افت دیگر نیز ایجاد می شود که به سبب شکل مسیر جریان است مثلا در جریان سیال لوله به سمت چپ یا راست و بالا یا پایین به وسیله ی زانو های مختلف پیچیده می شود ویا مثلا در مسیر شیرهایی وجود داشته باشد که شدت جریان را با ان کنترل می کنیم ویا بعضا ممکن است در جاهایی قطر لوله زیاد ویا کم شده باشد که تمام مثال های بالا می تواند باعث افت انرژی در سیال شود.
افت کلی انرژی در سیستم لوله کشی به دو عامل بستگی دارد :
1-    افت اصلی یا طولی که به دلیل مقاومت نیروی چسبندگی ویا مقاومت اسطحکاکی سیال به وجود می اید .
2 - افت جزئی ،فرعی یا موضعی که در اثر تغییر سطح مقطع، زانوها ، شیر ها ،و... به وجود می اید هرچند که نام این افت را افت فرعی گذارده اند اما در عمل بسیار مهم و گاها بسیار زیاد هستند.

هدف آزمایش


محاسبه ی افت فشار در یک سیستم لوله کشی ومحاسبه ی ضریب افت فشار
تئوری آزمایش
افت هد کلی به مجموع اتلافات اصلی حاصل از تاثیرات اصلی ناشی از تاثیرات اصطحکاک در جریان کاملا فراگیر در لوله های با سطح ثابت وهمچنین اتلافات
فرعی ناشی از ورودی ها وخروجی ها تغییرات مساحت (انبساط وانقباض ناگهانی) زانوها،شیرهاو اتصالات اطلاق می شود. برای محاسبه ی افت در لوله هایی که مقطع دایرهای دارند ،معاداه ی دارسی - ویسباخ مورد استفاده قرار می گیرد ولی از انجا که ضریب اصطحکاک تابعی از زبری عدد رینولدز وقطر لوله است تعیین ان به اسانی ممکن نیست.